Selecteer een pagina

Een maand met mijn CI

Chipmunks in

mijn rechter oor

Hoi, ik ben Sonja en ik heb een hoor-uitdaging. Ik neem je graag mee in mijn avontuur dat ‘een CI’ heet. Tot horens! 😉 

Wie ben ik?

Sonja Lozeman
42 jaar
uit Hengelo 

De feiten

Draag sinds 2005 hoortoestellen
en heb op 03-08-2023 een CI gekregen.

Een maand and counting

Wauw! De tijd vliegt en zo is er gewoon alweer een maand voorbij. De eerste maand met mijn CI. Ik vertel je er graag over in mijn nieuwe blog.

Hoe gaat het met de steentjes in de pot?

In mijn vorige blog kon je lezen over hoe de steentjes in de pot vallen als ik naar de wc ga. De geluiden klonken toen nog heel erg schel en hoog en meer als sissende tonen, dan dat het herkenbare klanken zijn. Het tikken van de klok klonk als ‘sss sss sss’ in plaats van ‘tik tik tik’. Mijn eigen ademhaling was bizar hard en mijn voeten over het laminaat waren ook goed te horen.

De afgelopen weken hebben mijn hersenen keihard gewerkt en ik ben ook alweer voor de tweede en derde afregeling naar Nijmegen geweest. De eerste weken heb ik een dagboekje bijgehouden van opmerkelijke dingen. Ik heb oefeningen gekregen om mijn gehoor te trainen en het gaat de goede kant op!

De tweede afregeling (de eerste na de aansluiting)

Op vrijdag 8 september was het weer tijd om naar Nijmegen af te reizen. We werden om 09:30u verwacht bij Dorien Berenstein, logopediste. Kim was weer met me mee en we waren al vroeg in de running.

Eenmaal in het kamertje van Dorien bespreken we de ervaringen en bevindingen van de afgelopen 1,5 week. Ik ben echt mega enthousiast over de hoeveelheid geluiden die ik nu al hoor, ondanks de korte tijd dat de CI is aangesloten. Ik vertel haar over dat ik in eerste instantie echt helemaal niks kon maken van de geluiden, maar heel in de verte komt er toch al een soort van stemgeluid naar voren. Het klinkt echt erg ver weg en heel hoog en vervormd. Zoals het geluid van Alvin en de Chipmunks. Die komen echt het beste in de buurt met wat ik denk te horen.

Alvin en de Chipmunks

Ik hoor dus wel echt al het ritme van woorden en als ik goed luister ontstaat er een soort van stem. Een vreemd, hoog en vervormd geluid. Echt nog alsof iemand te hard aan de stemvervormer heeft gedraaid. Maar toch is er al een verschil merkbaar met 1,5 week geleden. Geen touw aan vast te knopen.

Ik heb mijn koffer van Advanced Bionics mee en we bespreken nog wat ‘technische zaken’ zoals het bestellen van een extra, kromme accu. Eentje die beter mee vormt met mijn oorschelp en daardoor prettiger zit. We kiezen het formaat en ik wissel een rechte accu in. Per post komt een paar dagen later mijn nieuwe, kromme accu.

Kan wel huuln!

Dan de oefeningen. Ik krijg een aantal ‘stencils’ (mooi woord) met daarop verschillende verhalen. Dorien legt uit wat de bedoeling is en ik mag mijn hoortoestel uit doen om eens te proberen. Zo gezegd, zo gedaan. Dorien begint te lezen en de tranen schieten me in de ogen. WOW! Ik kan het gewoon verstaan! Zonder haar aan te kijken. Ik lees wel het verhaal mee op papier, maar toch! Niet te geloven. Dorien klinkt ook als een Chipmunk en ook Kim moet eraan geloven. Ik moet huilen en lachten tegelijk. Heel bijzonder!

Ik krijg ook uitleg over het online platform ‘De Luistervink’ dat door Het Radboud UMC is ontwikkeld. Hierop kan ik online mijn oefeningen doen, zodra er niemand is om mee te oefenen. Of als ik gewoon niemand wil lastigvallen. 😉

Door naar de audioloog

Daarna gaan we een deurtje verder naar Stan. Hij is audioloog en hij zal met behulp van de computer mijn CI verder afstellen. Weer een ‘toonladder’ om te kijken wanneer ik het volume niet meer hoor. Dat wordt de ondergrens. Het is een goed teken als de CI weer wat harder kan. Vergelijk het met het starten met krachttraining. In het begin kun je nog geen 20 kilo tillen, maar hoe vaker je traint, hoe lichter het lijkt te worden. Zo werkt het ook met het trainen van de gehoorzenuw. Mijn CI wordt weer wat harder gezet en hiermee verlaten we weer het ziekenhuis. Het is prachtig mooi weer en we besluiten even de stad in te lopen voor een lekkere lunch.

Haat-liefde verhouding met Facebook

Op social media deel ik mijn blogs zodra ik weer een nieuwe heb geschreven. Ook Henk van OPCI (Onafhankelijk Platform voor Cochleaire Implantatie) deelt ze in zijn netwerk zodat hij terecht komt bij heel veel mensen die er wat aan zouden kunnen hebben. Zo krijg ik niet lang na het delen van mijn blog een reactie van Bente. Toeval bestaat niet zeggen ze… Ze woont hier bijna om de hoek en is ook kandidaat voor het krijgen van een CI in het voorjaar van volgend jaar. We connecten en wisselen telefoonnummers uit en ondertussen zijn we fanatiek ervaringen met elkaar aan het uitwisselen. Super leuk! Ik heb echt een haat-liefde verhouding met Facebook maar bij dit soort dingen ben ik blij dat het bestaat!

De derde afregeling

Op vrijdag 22 september stond alweer een nieuwe afspraak in Nijmegen op de agenda. De derde afregeling. Dit keer gaat mijn broer Erik met me mee. Voor dag en dauw zitten we weer in de auto. Eenmaal aangekomen trappen we de dag af met een lekker bakje koffie in het restaurant. Eenmaal boven worden we opgehaald door Stan van de vorige keer en we wisselen weer de laatste ervaringen uit.

50 á 60% score

Ook mag ik een hoortest doen met woordjes. Zowel met alleen CI als met de combinatie met mijn hoortoestel. De score is 50/60%. Dat wil zeggen dat ik al zo’n 50 tot 60% van de woorden en klanken goed heb verstaan. Dit is echt al een hele goede score geeft hij aan en ik ben er ook super blij mee. We doen nog een testje met de koptelefoon om te kijken of er in het geopereerde oor nog restgehoor is overgebleven maar dit is nagenoeg niet meer aanwezig. Geen probleem. Daar zit immers nu de CI en het is de bedoeling dat de CI straks de overhand gaat nemen ten opzichte van het hoortoestel op links. En het lijkt erop dat dat nu al aan het ontwikkelen is.

We doen ook weer een toonladder, zoals ik inmiddels gewend ben en de CI wordt weer een tikje harder afgesteld. Oeh, even wennen weer. Maar dat komt goed! Ik mag de komende weken ook weer langzaam naar een harder programma schakelen, zodra ik merk dat de CI zachter wordt.

^ Opperste concentratie.

Ambities

Dan is het tijd om even te pauzeren en hebben we tijd voor een goede lunch in het restaurant beneden, alvorens we weer doorgaan naar de afspraak bij de logopediste. Hedwig komt ons ophalen en we nemen plaats in haar spreekkamer. Ook hier bespreken we weer de bevindingen van de afgelopen weken en hoe het ging met de oefeningen. Ik vertel dat ik flink heb geoefend en ook online De Luistervink regelmatig heb gebruikt. Ik vind het echt een goeie uitvinding en ook leuk om te doen.

Hedwig vraagt mij naar mijn ambities als het gaat om mijn CI. Ik geef aan dat ik zeker tevreden zou zijn met een 8, als het gaat om spraakverstaan. Maar ik ken mezelf een beetje… ik zou toch altijd gaan voor die 10! Of dit realistisch is moet de toekomst uitwijzen maar ik ga wel proberen het uiterste eruit te halen. Ik bespreek met haar ook mijn wens om op den duur de training ‘Musi-CI’ te gaan volgen. Dit is een training die speciaal is ontwikkeld (mede met de hulp van Hedwig zelf) om te leren luisteren en genieten van muziek. Dit is voor veel CI-gebruikers een uitdaging maar met deze training worden hele goede resultaten behaald en dat klink mij wel als muziek in de oren! 😉 Maar… zover is het nog niet.

Ik hou je niet voor het lapje!

Dan gaan we door naar de nieuwe oefeningen. Hedwig haalt een stencil tevoorschijn met de zogenaamde ‘bolletjes oefening’. Hierop staat een hoofdwoord getypt met daarachter 4 bolletjes. Ik mag mijn hoortoestel weer uit doen en ze leest het hoofdwoord hardop voor. Daarna leest ze een voor een de woorden die (op haar briefje) achter de bolletjes staan. Ik moet vervolgens aangeven bij welk bolletje ik het hoofdwoord hoor dat ervoor staat geschreven.

En dan… Je gelooft het niet. Maar ik kon niet alleen aangeven welk bolletje het juiste was maar ik kon zelfs alle vier de woorden herhalen. Hedwig valt bijna van haar stoel. 🙂 “Huh? Maar met links hoor je toch ook niets? Of heb je je hoortoestel nog in? Nee. Zo te zien niet!” We moeten er allemaal om lachen. “Ik hou je echt niet voor het lapje! Ik versta ze echt allemaal.”

“Ok, dan hoeven we deze oefening niet te doen. Veel te makkelijk. Wacht, ik heb nog wel een andere…” En ze haalt een nieuw stapeltje oefeningen tevoorschijn. Nu staat er een categorie geschreven met daarachter een 4-tal bolletjes/streepjes. Hedwig leest de categorie hardop voor en daarna alle woorden die achter de bolletjes verstopt staan, op haar papier. Ik moet aangeven welke woorden achter de bolletjes passen bij de categorie die ervoor staat. Ok, dit wordt al moeilijker. Leuk! 😉

 

Een voorbeeld:

Kleding      •          •          •          • 

Kleding   Broek  Piano  Jas   Fiets

Antw.       Broek        •      Jas     •

 

Als het lukt mag ik ook de andere woorden nazeggen maar dat is niet persé nodig.

Met een stapel oefeningen en een dikke pluim van Hedwig gaan we weer huiswaarts. Een geslaagde dag!

Noodgeval in de familie

Ik slaap die nacht weer als een blok. Deze dagen zijn mega intensief en vragen echt veel van me. Helemaal niet erg want ik hoef gelukkig geen wekker te zetten dus kan me er gewoon aan overgeven als het moet. De volgende dag word ik zo rond 09:30u wakker met gemiste oproepen op de telefoon en een flink aantal appjes. Er heeft zich een noodgeval voorgedaan in de familie en ik ben meteen klaarwakker. Ik zal hier niet in details treden maar iedereen is er flink van geschrokken en Tante Sonja zal vast en zeker vroeg of laat ergens moeten ‘invliegen’. 

Zaterdagavond heb ik met Kim afgesproken voor een wijntje en even lekker bijkletsen. Er is ook nog kermis in de stad en morgen lijkt een mooie dag te worden. Ik app Mark of het een goed idee is als ik zondag de jongens ophaal voor een rondje over de kermis. Hij heeft dan mooi de handen vrij. Kim gaat ook met de kids. Gezellig! Mark gooit het in de groep en de volgende dag spreken we af dat ik de jongens kom ophalen. Zo gezegd, zo gedaan. Kick en Mika hebben er zin in en Tante Sonja weet nog niet goed hoe dit avontuur gaat lopen… Maar ‘vaak bu’j te bange’. Zolang de jongens het maar naar hun zin hebben komt alles goed.

Next level: de kermis

We laden de auto vol met buggy, autostoeltje en de boefjes. Op naar de kermis. Oioioioi wat veel geluid! Haha! Ik vraag me meteen af of dit een goed idee was maar gelukkig kan ik het volume van mijn CI en hoortoestel aanpassen zodat het allemaal wat minder heftig binnenkomt.

Helemaal (total) loss

We gaan helemaal los op de kermis maar houden tussendoor wel even een kleine pauze ergens in een hoekje. Ook de ladies Bruggink en de mini’s waren van de partij. Leuk!

De jongens gaan in de draaimolen, vliegende olifanten, race-auto’s en ook wordt er een ‘brandje geblust’ als ware brandweermannen. We halen uiteraard een suikerspin en lolly’s en daarna gaan we weer naar huis.

De jongens hebben een fantastische middag gehad en ik ben het lawaai alweer bijna vergeten. 😉 Ik mag zelfs nog aanschuiven bij de ‘Burendag Buurt-bbq’ bij de watertoren. Wat een mazzel! Als ik rond 20:00 uur thuiskom knap ik wel direct af bij de enkels en kruip vroeg onder de wol. Tante Sonja is total loss! 

Uit eten met Linda

Die maandag staat er een date op het programma waar ik ook al een tijdje naar uitkijk! Ik ga met mijn vriendin Linda uit eten bij ons favoriete Indiase restaurant in de stad; Bombay Spice. Mijn ervaring hier is dat het enorm lawaaierig is en niet bepaald ‘oorvriendelijk’. Maar het Indiase eten en de vriendelijkheid van de mensen maakt heel veel goed. We vinden een mooi tafeltje voor twee in een hoekje. Helemaal perfect!

We kletsen de hele avond en onze buikjes worden goed gevuld met curry en nan! Ik merk dat ik nu al een heel stuk minder inspanning moet leveren om Linda te kunnen verstaan aan de andere kant van de tafel. Ik was gewend dat eten en luisteren tegelijk een enorme opgave was. Want ik kijk mensen graag aan als ze praten zodat ik ook hun mondbeeld erbij zie. Maar nu ging het echt een heel stuk vloeiender. Natuurlijk is het nog steeds een flinke opgave en kost het me nog steeds moeite om alles te volgen, maar toch merk ik al een verbetering!

Ik test ook een programma op mijn CI waarmee ik de focus van het luisteren naar voren kan richten zodat het omgevingslawaai wat uitgefilterd wordt. Dit lijkt ook zeker al iets toe te voegen. Blij mee! Ik ben positief gestemd na deze nieuwe ervaring. Met dank aan Linda!

Eksters en blaffende honden

Ondertussen start ik elke dag met alleen mijn CI en geen hoortoestel op links. Hiermee luister ik en probeer daarmee mijn CI-oor te trainen zodat deze uiteindelijk dominant wordt aan mijn hoortoestel-oor. Ik luister naar de geluiden en probeer ze te koppelen aan de bron. Zo hoorde ik onlangs een hond blaffen en een ekster enorm hard krassen! En opeens realiseerde ik mij he..! Ik heb alleen mijn CI aan! Ik hoor dit gewoon met alleen CI! Wauw! Flabbergasted! 🙂

Nieuwe afspraken over een maand

Ondertussen komen ook alweer de nieuwe afspraken binnen druppelen in de app van het Radboud UMC. Ik mag een paar weekjes wachten om me op 31 oktober weer te melden. Zo zal er elke keer een langere tijd tussen de afregel-afspraken zitten.

Weer aan het werk 

Aankomende maandag ga ik weer beginnen met halve dagen werken bij Marloes. Wel vanuit huis. Op kantoor zijn nog iets teveel prikkels qua geluid, focus, mensen etc. maar dat zal op den duur ook beter worden. Voor nu nog even rustig opstarten vanuit mijn thuiskantoor. Ik spreek Marloes zeer regelmatig en ik denk dat ze blij is dat ik straks weer bijspring. Ook al is het van afstand! We gaan samen weer mooie dingen maken! 🙂

Voor mijn eigen bedrijf ben ik langzaam en in etappes ook weer wat dingen aan het opstarten en merk dat ik daar ook wel weer fijne energie van krijg! Ik hou ervan mijn klanten blij te kunnen maken en dat geeft me veel voldoening. Ik ben nog lang niet op volle kracht maar ik heb er alle vertrouwen in dat ook dat voorspoedig zal ontwikkelen. Ik ben in ieder geval blij dat met alle steun van mijn klanten, die toch soms wat langer geduld moeten hebben dan dat ze van mij gewend zijn. Dankjewel!

Blij met alle steun

Ook word ik nog altijd verrast met mooie kaartjes en berichtjes van lieve mensen die geïnteresseerd zijn en met me meeleven in dit hele proces. Dat doet me echt ontzettend goed! Dankjewel aan iedereen die de moeite neemt, hoe groot of klein ook! Ik waardeer het echt.

Ik hoop ook dat ik met dit blog weer een klein waardevol kijkje in mijn ‘CI-keuken’ heb kunnen geven. Mocht je toch nog vragen hebben of iets willen weten… schroom niet en stuur me een berichtje. Ik vertel er graag over.

Tot de volgende!

Vragen? Graag!

Mijn doel met dit blog is om meer bekendheid te krijgen over slechthorendheid, en dan met name onder jonge mensen. En over het fenomeen Cochleaire implantaten. Ik wil het taboe doorbreken dat hoortoestellen en hoorproblemen alleen voor oude oma’s zijn of mensen die op een festival met de boxen hebben staan knuffelen. Want nee… Hoorproblemen zijn van alle leeftijden. Ze zijn onzichtbaar maar laten we het uit dat donkere hoekje halen. Dat is mijn doel.

Ik zou het fijn vinden een reactie van je te horen en heb je een vraag? Laat het me weten. Hieronder… of een appje. Want hey, appen kan altijd! 

Tot horens! 

Liefs, Sonja

 

Heb je mijn blog gelezen?

Wil je het Delen?

Graag!

Ik zou het leuk vinden om je reactie te lezen.

3 Reacties

 1. Gerdien Lievers

  Fijn om te lezen! Ik begrijp er nu meer van.
  Fijn dat het goed gaat!

  Antwoord
 2. Jannet

  Jeuj! Wat fijn dat alles zo voorspoedig gaat zeg! Leuk geschreven weer 🙋🏼‍♀️😘

  Antwoord
 3. Gert

  ZonJa!

  Vanuit het “reguliere” land van de luisterenden kan ik u vermelden dat dit fijn leest!

  Wat nog fijner is dat je eindelijk weer meer mag gaan luisteren, en zelfs je volume kunt regelen bij een goeie Indian spiced curry 🍛

  Ik zou zeggen, vooral op deze voet vandann maar 💪🏽☯️🍀

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *